Polícia obvinila riaditeľa prešovského úradu práce z prijímania úplatku

10.09.2005 Prešov

Bratislava 9. septembra (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov z trestných činov prij...
Bratislava 9. septembra (TASR) - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii obvinil riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Prešov z trestných činov prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Polícia ho zadržala v stredu po prevzatí úplatku 15 tisíc korún.

Riaditeľ Eduard S. žiadal túto sumu dvakrát, spolu malo ísť o 30 tisíc korún. Sľúbil, že vybaví, aby dve vedúce úsekov úradu zostali vo svojich funkciách bez výberového konania aj v rámci novej organizačnej štruktúry úradu. Aby na tom neboli škodné, úplatok mu mali poskytnúť z odmien, ktoré im riaditeľ prizná.
Obidve sa rozhodli s políciou spolupracovať v pozícii agenta. Následne jedna z úradníčok odovzdala riaditeľovi úradu v stredu 7. septembra úplatok vo výške 15 tisíc korún. Polícia ho následne zadržala.
Obvinený bol eskortovaný do cely policajného zaistenia. Vyšetrovateľ podal tiež prokurátorovi podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného do väzby. Hrozí mu trest odňatia slobody na tri až osem rokov.
TASR poskytla informácie Alena Ondová z Komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra.

Poverenie na riadenie úradu zatiaľ na 14 dní dostala doterajšia riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny tohto úradu Gabriela Markovičová, ktorú do funkcie dnes uviedol generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Rudolf Sokol. Pre TASR odmietla komentovať záležitosti okolo Eduarda S. Zdôraznila, že \"úrad funguje ďalej, jeho klientov táto záležitosť žiadnym spôsobom nepostihne\".
Atmosféra na úrade nie je najpokojnejšia, pretože polícia vyviedla zadržaného riaditeľa s putami na rukách z budovy približne o 15. hodine.
Eduard S. má trvalé bydlisko v obci Víťaz a v Prešove je verejne činný už bezmála 15 rokov. V roku 1994 ohlásil kandidatúru do volieb primátora Prešova ako nezávislý, vo voľbách však neuspel. Na základe politických dohôd ho novozvolený primátor Prešova Juraj Kopčák ustanovil do funkcie prednostu Mestského úradu a Eduard S. neskôr vstúpil do Demokratickej strany (DS). Prednostom bol aj v druhom Kopčákovom funkčnom období. Po zmene na prešovskej radnici v roku 2002 Eduard S. odišiel a v decembri 2002 pozastavil členstvo v DS. Od 1. mája 2003 sa stal riaditeľom Okresného úradu práce v Prešove a od 1. mája 2004 po reorganizácii bol riaditeľom najväčšieho Úradu práce sociálnych vecí a rodiny na Slovensku - pre dva okresy Prešov a Sabinov.
V Prešove ide o prvý korupčný prípad predstaviteľa verejnej správy.
 

Vyberte región